Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Andelen företagare som utsätts för it-brott ökar. I artikeln får du goda råd om hur du skyddar företaget från it-angrepp. (Foto: Muhammad Raufan Yusup, Unsplash.com)

Det här visar en ny undersökning från Företagarna.

Nästan var tredje företagare har under senaste tvåårsperioden råkat ut för it-brott. 2018 uppgav var femte företagare att de blivit utsatta för it-relaterad brottslighet som it-kapning, lösenordsstöld och falsk information från bedragare som vill komma åt viktig information och/eller pengar.

Bland företagare med över tio anställda uppger nästan hälften att de utsatts för it-brott och var fjärde är orolig för att drabbas av det.

Dock visar undersökningen att betydligt fler är oroliga för att utsättas för it-brott än som faktiskt gjort det, 42 procent respektive 16 procent, men oavsett är it-säkerheten förvånansvärt inte större hos företagare än hos folk överlag.

Kunskaperna är låga

De vanligaste formerna av it-brottslighet som företagare blir föremål för är bland annat virus och annan skadlig programvara.

Många företag uppges ha låga kunskaper om den här typen av brottslighet, trots digitaliseringens framfart, och rutiner och verktyg saknas för att hindra it-angrepp.

Var femte företagare över 55 år skyddar inte företagsmobilen med skärmlås och bland företagare över 65 år svarar var femte i undersökningen att de inte ens funderar över sina lösenord.

Läs mer om rapporten i pressmeddelandet. Här kan du även ladda ner rapporten i sin helhet i pdf.

Så skyddar du affärsverksamheten mot it-brottslighet

Klicka aldrig på okända länkar. Bedragare kan därigenom komma över lösenord och person- och kortuppgifter och tömma företagets konto eller använda din identitet för nätbedrägerier. Din internetanslutning eller dator riskerar dessutom att sluta fungera om du till exempel drabbas av ett virus.

Hantera kvitton, avtal och affärsinformation med försiktighet. Lämna inte ut information utan att vara säker på vem mottagaren är.

Se upp med e-post och okända personer som ringer upp dig eller skickar sms, särskilt om de vill att du lämnar ut värdefull information och kanske utger sig för att vara från någon myndighet, bank eller liknande.

Uppdatera din dator och skydda smarta enheter med starka lösenord.

Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Spana även in den här checklistan.

Och här är ytterligare information på området.

Du som behöver ett företagslån för att kanske investera i bättre it-säkerhet är välkommen till oss på Uppland Kredit. Ansökan, som inte är bindande, hanteras snabbt och svar har du inom 24 timmar under veckans alla arbetsdagar.

Ansök om företagslån

Nyheter

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.

Fler bolag går omkull – så undviker du konkurs

Ny statistik visar på en 10-procentig konkursökning i september. Så motverkar du konkurs – sju tips.
Fler nyheter