Tips på krisberedskap vid en lågkonjunktur

Allt starkare signaler kommer om att världen är på väg in i en lågkonjunktur. Så här agerar du.

Förbered dig på sämre tider. Behöver du pengar för att finansiera exempelvis en viktig investering är du välkommen till oss på Uppland Kredit. (Foto: Austin Distel, Unsplash.com)

Indikationerna på att den globala ekonomin snart kan komma att försämras blir allt tydligare.

Även om de flesta experter bedömer att det inte handlar om en regelrätt recession kommer effekten ändå att bli kännbar för såväl små som medelstora och stora företag.

Det viktiga är att ta höjd för scenariot och upprätta en beredskap. Risken finns att du förlorar en stor och viktig kund i spåren av en lågkonjunktur.

En stabilare och tryggare plattform att stå på är oumbärlig för att överleva krisen. Rådet är därför att se över kostnaderna i företaget redan nu, så att verksamheten inte ställs inför fullbordat faktum och i värsta fall tippar omkull.

Gör en lista över bolagets kostnader och spendera bara pengar på nödvändiga utgifter.

Hur ser hyreskostnaden ut, om du exempelvis sitter i dyra lokaler? Går det att undvika bilen och förhandla fram bättre leverantörsavtal?

Den största kostnaden för företag är oftast den för personalen. Det är en bister sanning men om ingen annan lösning finns för att parera för sämre tider kan du tvingas säga upp anställda, eller åtminstone någon av dem, och samtidigt vara restriktiv med nyrekryteringar.

Det bör sägas att en del experter tycker det är klokare att försöka satsa sig ur svackan medan andra alltså anser att det gäller att gå på sparlåga.

Det kan emellertid vara smart att lägga om strategin för marknadsföring till mer synlighet i sociala medier i stället för att betala dyra annonser i lokalpressen.

Digital reklam, rätt utnyttjad, är ofta mer framgångsrik än gamla och förlegade reklamvanor. Dessutom kan du med enkla verktyg mäta resultatet av din digitala marknadsföring.

Se även över dina försäljningsmetoder, om de går att modernisera för att kanske vinna nya kunder om någon kund faller bort när det mörknar på konjunkturfronten.

Gör en plan och analysera vilka risker som finns för just ditt företag med en konjunkturdipp.

Observera att det inte går att strama åt för mycket vid kriser. Investeringar krävs alltid i någon form för att företaget ska överleva.

Om ditt företag behöver ett företagslån till finansieringar av exempelvis en investering är du välkommen till oss på Uppland Kredit.

Ansökan är enkel och icke bindande. Svar har du inom 24 timmar under veckans alla arbetsdagar.

Ansök om företagslån

Nyheter

Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.
Fler nyheter