Smarta tips att praktisera 2019

2019 kan det vara smart att som egenföretagare ha rätt planering och förberedelser. Här är fyra goda råd.

Foto: Unsplash.com

Det finns en rad nya regler och beslut som du bör ha koll på i år. Inte minst när det gäller skatten för dig som företagare.

Till att börja med är tipset att ta ut rätt lön, varken för hög eller för låg lön. I det sistnämnda fallet påverkar det de sociala förmånerna medan det ur skattesynpunkt får negativa effekter i slutändan att plocka ut för hög lön.

Brytpunkten för ditt löneuttag 2019 går vid 490.700 kronor. Då kommer du undan med att bara betala kommunalskatt. Men går du över den gränsen måste du betala statlig skatt, då kan det vara fördelaktigare att göra uttag i form av aktieutdelning om du har ett aktiebolag.

I övrigt är det förstås viktigt att ha kläm på vilka kontrolluppgifter du ska lämna in till Skatteverket.

Här är fyra tips till småföretagare 2019:

1. Se till att ta ut rätt lön. Tre beloppsgränser är bra att ha i huvudet i samband med löneuttag: 372.000 kronor ger maximal sjukpenning, 465.000 kronor ger maximal föräldrapenning och 519.708 kronor ger maximal pensionsavsättning.

2. Se över möjligheten att betala in mer premier till pension. Regeln är att du får dra av pensionspremier motsvarande 35 procent av din lön i pensionsbetalningar (max 10 basbelopp).

3. Bolagsskatten har sänkts från årsskiftet, från 22 till 21,4 procent. Räkna på hur det påverkar ditt företag, vilka effekterna blir.

4. En ny regel för försäljning av elektroniska tjänster införs. Kolla även var gränsen går för att julgåvor ska vara skattefria samt att ditt företag har rätt att göra avdrag för klimatkompensation.

Ansök om företagslån

Nyheter

Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.
Fler nyheter