Smarta avdrag för småföretagare

Här får du som driver egen firma en radda av värdefulla tips.

Foto: Unsplash.com

Fåmans- eller enmansbolag har mycket att vinna på skattetipsen. Experter anser till att börja med att det är viktigt att fylla i K10-blanketten.

Den syftar till att redovisa utdelning och kapitalvinst och här räknas gränsbeloppet fram som du kan ta ut vid en lågbeskattad utdelning.

Tänk på att även om det inte finns utrymme för någon utdelning i år, så räknas gränsbeloppet upp i ränta för varje år som går.

Ett annat avdrag som kan vara lätt att missa är den marknadsränta du har rätt att ta ut om du lånar ut pengar till dig själv genom bolaget. Inte sällan sker det här när bolaget är i behov av ett kapitaltillskott.

Då räntan på den förtryckta deklarationen oftast inte finns med är det lätt att glömma bort avdraget.

Apropå kapitaltillskott har vi på Uppland Kredit ett särskilt gott öga till småföretagare som av olika anledningar behöver ett lån. Ansökan är enkel och svar får du inom 24 timmar under vanliga arbetsveckor.

I övrigt bör du som delar bostaden med ditt företag, som har kontor i hemmet, inte missa att göra avdrag för det i deklarationen. Här är det viktigt att det är en marknadsmässig hyra för att slippa bli ifrågasatt av Skatteverket.

Du som är småföretagare bör även vara observant på högbeskattade förmåner, rekommenderar skatteproffs.

Ansök om företagslån

Nyheter

Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.
Fler nyheter