Företagen blomstrar – men behöver mer kapital

Företagsutlåningen förväntas öka – tror både banker och entreprenörer – och nu skriker företagen efter finansiering inför kommande nyanställningar och tillväxt, visar färska siffror.

Både banker och företag tror på ökad utlåning till verksamheter. Och framför allt är det tillväxt som är drivkraften, visar en ny undersökning. (Montage: Sergey Schmidt / Austin Distel)

Den statliga myndigheten Almi har tagit tempen på landets bank- och företagschefer. I den nya undersökningen “Låneindikatorn” svarar 38 procent av bankchefer att utlåningen till företag ökade under andra kvartalet i år. Det ligger i linje med förra kvartalets utveckling.

Här behövs pengarna mest

Vid en närmare titt på siffrorna framgår det att rörelsefastigheter (74%), maskiner och inventarier (64%) och rörelsekapital (62%) är där pengarna behövs mest på företagen. Samtidigt svarar bankerna, i sin tur, att det framför allt är inom sektorerna tillverkningsindustri (54%) och bygg & anläggning (52%) dit mest pengar har lånats ut.

Tillväxten en motor

Den stora kartläggningen, som genomförs av Origo Group, visar också orsaken till företagens ökade lånebehov. Hela 78 procent svarar att kapitalet behövs för ökad tillväxt medan 10 procent svarar att det beror på lönsamhets- eller likviditetsproblem.

Undersökningen avslöjar även humöret hos såväl bankerna som företagen. Medan 48 procent av bankkontorschefer ser fortsatt positivt på företagsutlåningen tror hela 92 procent av Almis vd:ar i de regionala dotterbolagen på en tillväxt.

Många vill anställa

Samtidigt uppger 43 procent att företagen ökat sin omsättning under kvartalet medan 30 procent vittnar om en ökad anställningsvilja.

Almis låneindikator ger – eventuella domedagsrubriker till trots – en positiv bild av synen på framtiden. På kort sikt, för årets tredjekvartal, spås en oförändrad konjunkturutveckling. När det gäller kommande 12-månadersperiod är man något mer pessimistisk: 52 procent tror på en något försvagad konjunktur.

Behöver du finansiering?

Är ert företag i behov av kapital inför kommande expansion eller nyanställningar? Vi på Uppland Kredit erbjuder företag och entreprenörer lån på upp till 500.000 kronor.

Ansökan är kostnadsfri, inte bindande och görs enkelt här via nätet. Svar har du inom 24 timmar under veckans arbetsdagar.

Ansök om företagslån

Nyheter

Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.
Fler nyheter