Få unga vill driva eget – saknar startkapital

En bärande orsak till ointresset är just avsaknaden av finansiering i uppstartsfasen.

Skrämmande få ungdomar i Sverige vill starta eget. Det beror ofta på problemet med finansiering. Vi på Uppland Kredit hjälper gärna unga företagare som redan är i gång. (Foto: Trent Szmolnik / Unsplash.com)

Endast 2,6 procent av de unga sysselsatta mellan 20 och 24 år är egenföretagare, och få vill bli det som förutsättningarna ser ut, konstaterar Småföretagarnas riksförbund.

Skälet är bland annat stressen och pressen som det kan innebära att ha egen firma.

Det där med åtta timmars arbetsdag är för många egenföretagare bara en dröm – de flesta arbetar långt mer än så för att bolaget ska överleva.

Samtidigt sätter många unga högt värde i mycket frihet i vardagen och de vill inte jobba från tidig morgon till sena kvällen.

Det här blir en ekvation som inte går ihop om företaget ska bära sig ekonomiskt.

Ytterligare en faktor som hindrar unga från att bli egenföretagare är problemet med att få finansiering under uppstarten. Bristen på startkapital gör att många unga tvingas lägga planerna på att bli entreprenör åt sidan.

Här har det i upprepade rapporter visat sig att det är de traditionella bankerna som sätter stopp för de ungas företagsvisioner genom sin ovilja att låna ut pengar till unga personer, som av förklarliga skäl kanske har svårt att spara ihop till sitt eget startkapital.

Det faktum att unga kanske inte har så brett kontaktnät blir ytterligare ett hinder på vägen.

Branschexperter uppmanar trots detta unga som när företagsdrömmar att i möjligaste mån förverkliga dessa. Det finns såväl utbildningar i folkbokföring, juridisk rådgivning och vägledning i företagsförsäkringar att tillhandahålla för unga som vill pröva lyckan.

Statligt ägda Almi kan bistå ditt företag med finansiering av startkapital och goda råd i affärsutveckling.

På Verksamt.se får du ytterligare vägledning om du är i färd med att driva eget bolag.

Vi på Uppland Kredit vill inget hellre än att Sverige får fler entreprenörer, eftersom det är dessa som ser till att landet snurrar.

Till oss är du som redan har ett befintligt bolag välkommen att ansöka om ett företagslån, som hjälper dig framåt med verksamheten.

Ansökan gör du enkelt via nätet, den är kostnadsfri och svar har du inom 24 timmar under veckans arbetsdagar.

Ansök om företagslån

Nyheter

Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.
Fler nyheter