Expertvarning: Många småföretag är oförsäkrade

Förhållandet beskrivs som ett stort hot mot många av landets egenföretagare.

Att som småföretagare inte ha en företagsförsäkring är en farlig lek med elden. (Foto: Daniel Tausis / Unsplash.com)

I en nyligen utgiven rapport från Småföretagarnas riksförbund framkom att omkring var femte svensk småföretagare saknar försäkring.

Det kan få ödesdigra konsekvenser om olyckan är framme. Det riskerar i värsta fall att hela företaget går i konkurs, varnar experter på området.

Främsta anledningen till att småföretagare struntar i att försäkra sina verksamheter är att de inte har råd, och samtidigt kalkylerar de med att inget kommer att hända.

Tvärtemot vad många småföretagare tror täcker inte hemförsäkringen kostnaderna om det värsta skulle inträffa. Det krävs en separat företagsförsäkring som står för notan i de fall där försäkringsaspekten kan komma i fråga.

Det är också så, påpekar branschkännare, att kostnaden för en försäkring är billig i en jämförelse med vad priset kan bli om det händer något som företaget omöjligt kan betala med egna pengar.

Konsekvensen blir då, om det vill sig illa, att företaget går omkull eftersom det saknas intäkter att betala för det som hänt.

Då är det alltså redan för sent att ångra valet att stå oförsäkrad.

Så ser den krassa verkligheten ut för många småföretagare, konstaterar Småföretagarnas riksförbund.

Saknar du kapital till att skaffa en företagsförsäkring? Vi på Upplands Kredit vill gärna hjälpa dig. Ansök i dag om ett lån. Svar har du inom 24 timmar under veckans arbetsdagar.

Ansök om företagslån

Nyheter

Var tredje företagare drabbad av it-brott – så skyddar du bolaget

Alarmerande ökning av bedrägerier och kapade lösenord mot svenska företagare. De senaste två åren har andelen företagare som utsatts för it-brottslighet ökat med över 50 procent – från 19 till 29 procent.

Krångliga 3:12-regler kan hårdna

Fåmansbolag hotas av skattehöjningar i stället för lättnader i det redan snåriga regelverket.

Två stora hot mot småföretagens tillväxt

Kompetensbrist och kostnader hindrar företagen från att nyanställa och växa, visar ny rapport.
Fler nyheter